20 maart 2021 Berusting

Witte loyaliteit is best een onderwerp voor me.
Als kind omringd met minstens 4,5 witte vrouwen die mijn biologische dubbelbloedmama vervingen heb ik een diepe, oprechte liefde ontwikkeld voor witte vrouwen.
De meeste vriendinnen die ik heb uit mijn jeugd zijn wit.
Pas de laatste 10 a 20 jaar voel ik me – met vallen en opstaan – veilig bij sisters, zwarte vrouwen, BIPOC vrouwen. En dat gaat wederzijds met vallen en opstaan en healen. Audre Lorde schreef er Eye to Eye over in Sister Outsider. Een prachtig essay.
De laatste jaren investeer ik meer aandacht, tijd, liefde aan mijn zwarte vriendinnen. De vrouwen die mij lezen, toejuichen en steunen zijn echter veelal wit: een heel vreemde spagaat omdat ze me ook vaak verraden hebben. Bewust soms, vaak onbewust (gedragen door wit privilege, witte onschuld, witte onwetendheid, ambitie,…). In deze verkiezingsdagen ben ik begonnen er over te schrijven en ook dat gaat met vallen en opstaan. Maar het moet want de angel moet er uit.
Liefst zonder in verwijten te verzanden, maar wel eerlijk waar het pijn doet en waar ik het vergeven kan. (En bij een enkeling uit mijn verleden lukt me dat niet).

Ik ben heel blij met allebei de soorten womanhood om me heen, BIPOC en wit, maar ik zoek bewuster naar BIPOC gezelschap, films, boeken, series, schrijvers, vriendinnen omdat ik mezelf langzaam maar zeker van mijn witte loyaliteit ontdoe. En de 30 jaar achterstand inhaal.
Sommige talks en boeken helpen daarbij.
En mezelf vergeven. Dat ook vooral, ja.
Die eerste witte gezichten boven mijn wieg, zij die me flesten waren bepalend. En terwijl ik zie hoe Mina het geitje, denkt dat ik haar moeder ben en me overal volgt, gniffel ik. En ben ik dankbaar voor haar vertrouwen. Op een dag zal ze beseffen dat ze geen mens is. En dat ze niet mijn privileges heeft, want ik ben een bruin vrouwmens en geen bruine geit…;-)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 maart 2021 Berusting

Stay In Touch

NESKE