BRUJAS

Neske Beks is een heks, pestten ze op de lagere school. En Neske Beks doet aan seks.
Het allerergste was dat laatste. Nu, zo’n veertig jaar later ben ik het met allebei volmondig eens. Ik moet wel een heks zijn want hoezo overleefde ik anders alles wat ik heb meegemaakt (longembolie, 3 CVA’s en een infarctiele bloeding).
Dankzij de magie van het eiland Mallorca en de stad Manacor, een stad die door velen de lelijkste stad van Mallorca wordt genoemd, maar waarin ik  toch schoonheid vind én de patrones van het eiland De Zwarte Madonna, kom ik stapje voor stapje dichterbij wat ik aarzelend een levensdoel noem: healing en kunst combineren.
Kunst is als het goed is bijna altijd healing.
Healing is soms ook kunst.
Het is besef ik op de kaap van 50 absoluut mijn missie dit in het licht te zetten.
Wat betekent heks zijn? Voor mij betekent heks zijn, de magie van het hart kennen en weten hoe het hart te openen.
Mijn gebrek aan groene vingers maakt dat ik (helaas) geen plantenheks ben. Ik ben ook niet helderziend. Magische spreuken heb ik ook nooit uit het hoofd geleerd… – Een sjamaan zeggen ze, is van nature een meester in communicatie, en al pas ik ervoor zoals zoveel ijdele goeroe’s mezelf een sjamaan te noemen, ik ben wél totaal in dienst van het woord: gezongen, gesproken en geschreven.
Bruja is Spaans voor heks, en het klinkt mooier dan witch, sorciere of heks – vind ik. Ook mooi is dat er een mannelijke equivalent is: brujo. Sinds ik het woord Bruja ken, ben ik minder bang om luidop te noemen dat ik dat ben wellicht ja: una bruja.
Ik voel me zeer beschermd door mijn voorouders, en het hogere in het algemeen. En toen ik vlak bij mijn huis de Puig de Brujas (de heksenberg) voor het eerst zag  brak een diepe ontroering open nabij mijn hart. Die plek ken ik van eerder.
Heldervoelend zijn is niet altijd prettig. En hoogvoelend of fijngevoelig zijn (vind ik een prettigere uitdrukking zelf) maakt dat je vaker dan anderen je grens moet aangeven. Een uitdaging, waarbij mijn proces van ziek worden – dat ik steeds meer als een diepe initiatie herken – me zeker hielp.
Een initiatie die me heel dicht bij mijn angst bracht, was de beslissing om over vuur te lopen.
Mijn eerste keer over hete kolen lopen deed ik in 2016 en ik lette niet goed op mijn grenzen, waardoor ik een slag in mijn nek ervoer. Omdat ik voelde dat de andere dimensie daar iets mee wilde zeggen zocht ik hulp. Dat vond ik bij wijlen Ursula Aerts, bij wie ik later ook ging vuurlopen en een workshop Soul Retrieving volgde.
Nu ik bijna 50 ben en de waardige leeftijd van een Crone, een wijze oude vrouw bereik, durf ik mondjesmaat luidop te roepen dat ik het ben, inderdaad, een heks. Een heks van het licht.
En voel ik me vereerd dat ik volgend seizoen in Brugge,  Brujas in het Spaans bij het prachtige Concertgebouw Brugge een heel seizoen Seizoensdenker mag zijn.  Met belangrijkste focus:  op weg gaan naar nog meer healing.
Want meer dan ooit is dat nodig in deze tijd.
Daarom wil ik mijn aanwezigheid op internet meer en meer wijden aan healing.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BRUJAS

Stay In Touch

NESKE