What about innovatie? (Over zelfspot en humor versus shaming -deel 2)

Waar het me aan ontbeert in stand-up comedy en cabaret is innovatie, vrees ik…

Innovatie is waar ik me aan scherp, waar ik van bijleer.
In muziek, beeldende film, film, literatuur… eigenlijk in elke kunstvorm.
Het is niet verwijtend bedoeld maar het is wel opvallend dat comedy niet bijster innovatief blijkt te zijn. Als kunstvorm.

De meest comedians staan stil achter een microfoon of bewegen in driehoek-vorm over een podium… Dat doen ze zo de afgelopen 40 jaar al… Ook als ze in groep opereren kent het collectief een vast vorm van bewegen, zingen, praten.
Nogmaals, geen verwijt of afzeiken dit: ik wil écht oprecht iets bijleren van nieuwe voorbeelden en ik bedenk ze zelf niet. Op het moment van schrijven kijk ik naar Hannah Gadsby.

En ja… I LIKE IT the most so far. En het werd even spannend en interessant op minuut 17 toen Hannah begon op te biechten dat ze de vorm comedy beu was…. met voor mij het hoogtepunt als ze zegt:
‘I have been questioning this whole comedy thing though…I don’t feel comfortable in it anymore…’ en even later
‘I’ve built a career on self -deprecating humor… and I don’t want to do that anymore.’ waarop groot applaus volgt.
‘Because… do you understand what self-deprecation means when it comes from somebody who already exists in the margins
It’s not humility …it’s humiliation.
I put myself down in order to speak…in order to seek permission to speak.
And I simply will not do that anymore. Not to myself nor to anybody who identifies with me.
And if that means that my comedy career is over then so be it.’

En hier, op dit punt, zie ik – als regisseur, maar ook als ex-podiumbespeler, een ultieme kans, misschien wel dé opening tot innovatie en ja ongemakkelijkheid…  Maar jammer genoeg is het hier waarop ze toch weer inzet op the safe zone: comedy. Ze start de volgende grap over een brief op Facebook van iemand die haar komt ‘queersplainen’ en grijpt terug op de vorm die ze net zo slim en snedig becommentarieert. En dan dwaal ik dus een beetje af want dat vind ik dan minder spannend…
Met alle respect hoor, want eerlijk is eerlijk: Hannah Gadsby is by far het grappigste dat ik in tijden zag. Maar sorry, wederom niet echt spannend.
Dus is dat wellicht het antwoord op de vraag die ik me gisteren – dankzij vriend en collega Gable Roelofsen – ging stellen: is comedy/cabaret/kleinkunst misschien te afgebakend en belegen geworden voor me om me werkelijk te animeren? Er zullen mensen zijn die dit snobistisch vinden. Dat mag… Het is denk ik interessant en spiegelend af en toe de eigen smaak te observeren en conclusies te trekken. Ik hou blijkbaar van innovatie.
En ik geef toe dat Jiskefet in de jaren negentig vast innovatief was, maar ik hield en hou dus absoluut niet van Jiskefet.
Ik weet dat ik gisteren schreef dat ik het zo analyseren… Ik heb  1 scene bekeken gisteren en sorry… ik werd al moe van 1 scene te kijken. Dus sorry, ik heb niet genoeg talent voor een Jiskefet-analyse…
Wat ik wel grappig vind, is In De Gloria. Dus wellicht is het ook iets cultureel. Vlaamse humor ligt me meer (denk ik).
Hoewel dat ook niet geheel waar is. – Enfin… het is niet heel eenvoudig te duiden: de lach.
Wat me wel duidelijk wordt is dat ik meer van de zelfspot ben, dan van het spotten met anderen/over anderen grappen maken. Esta Polyesta benoemde het vandaag helder op Facebook: dat is eigenlijk ordinair bullying, klaar/
En nee, daar hou ik gewoon niet van. Laat staan dat ik er om zou kunnen lachen.
Maar wel als het heel ongemakkelijk wordt… daar ligt dus toch een interessant gebied: ongemak vanuit het juiste perspectief… – Lang geleden werd ik door Marina Blok van de NPS voor de European Broadcast Union als vervanger van Howard Komproe die niet kon als comedian naar IJsland uitgezonden. Daarover morgen een verhaal.
Over ongemak en perspectief.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

What about innovatie? (Over zelfspot en humor versus shaming -deel 2)

Stay In Touch

NESKE