Black on Black

Het ging snel. Zo snel dat ik niet goed weet of ik verstilde of bevroor.
De politieagente tikte op het raam. De uber-chauffeur toonde zijn legitimatie. De vrouw liep achterlangs om de auto heen en tikte toen op mijn raam. Ik twijfelde of ik het raampje moest openen, of de deur.
Ze deed iets wat ik me nu niet meer herinner, waardoor ik wist dat ik de deur moest open doen.
Ze wees naar mijn handtas en ik deed die open en wilde de spullen er uithalen toen ze zei dat zij dat zelf zou doen. Oh ja, natuurlijk. Zo gaat dat in de film ook. Ze pakte het buideltje met mijn tarot kaarten en keek even alsof ze buit had. ‘My tarot cards’, voegde ik er overbodig aan toe. Ze trok een kaart, bekeek de afbeelding en stopte de kaart snel terug.
Ik dacht aan de palo santo in mijn koffer en aan dat ik die kaarten straks altijd kon cleanen.
Na de tarotkaart wilde mijn jas nog zien en ik reikte die welwillend aan. Ik kon haar de jas schenken, schoot even door mijn hoofd. Maar toen was het klaar. Ze zei iets ten teken dat we konden doorrijden. Ik meen graag te denken dat de tarotkaarten haar hadden afgeschrikt. My witchcraft…

Op het vliegveld ben ik het gewend: ik word er nagenoeg altijd uitgepikt voor een drugstest sinds ik mijn haar weer in dreads draag.
Maar hier in het meest creatieve deel van Johannesburg deed het me pas echt wat: etnisch geprofileerd worden door een Zwarte vrouw, een sister nog wel.

Ze willen geld, zei de uber-chauffeur. Maar waarom heeft ze het me dan niet moeilijker gemaakt, dacht ik later…? Ik was eigenlijk op weg naar het Apartheid Museum via mijn nieuwe hotel, maar besloot lastminute me lekker in mijn hotel te verstoppen. Daar op een bankje, met een glas rode wijn, voelde ik pas echt de impact. Voelde ik pas echt wat haar gesnuffel in mijn buik had aangericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Black on Black

Stay In Touch

NESKE